Vaccinatie-eisen

Iedere vaccinatie dient minstens 14 dagen vóór aanvang pensionverblijf te zijn gegeven en de vaccinaties mogen niet ouder zijn dan 1 jaar.

Let op: onze voorwaarden kunnen afwijken van het advies van uw dierenarts. Als u twijfelt over de juistheid van de vaccinatie, neem dan altijd contact op met ons.

Als u hond hier komt, moet u ten alle tijden het vaccinatiepaspoort meenemen!

Zonder vaccinatiepaspoort wordt uw hond niet aangenomen.

Het vaccinatieboekje moet voorzien zijn van:

  • Een stempel, datum en handtekening van de dierenarts bij de gegeven vaccinatie(s).
  • Een chipnummer
  • Stickers van de gegeven vaccinaties moeten aanwezig zijn in het boekje.
  • De vaccinaties moeten het gehele verblijf nog geldig zijn!

Let op: wij zijn streng op het controleren van de vaccinaties. In verband met controle van de dierenbescherming, dient dit als bewijsmateriaal dat de aanwezige dieren geldig geënt zijn.

De hond wordt bij aanvang gelezen met een chipreader. Het chipnummer wat te lezen is van de chipreader moet overeenkomen met het chipnummer wat in het vaccinatieboekje/paspoort staat. Wanneer er geen chipnummer met de chipreader te vinden is, zal de hond opnieuw gechipt moeten worden. (Laat dit controleren bij de jaarlijkse vaccinaties bij de dierenarts).

Vaccinatieschema / jaarlijkse entingen

Vaccinatie:

Leeftijd

6 weken

9 weken

12 weken

1 jaar *

2 jaar

3 jaar

4 jaar

5 jaar

6 jaar

Hondenziekte

x

 

x

x

   

x

   

Parvo

x

x

x

x

   

x

   

Ziekte van Weil

 

x

x

x

x

x

x

x

x

Hepatitis

   

x

x

   

x

   

Kennelhoest

 

x

 

x

x

x

x

x

x


*
Wanneer uw hond de 1 jarige leeftijd bereikt, gekeken naar de geboortedatum, is de jaarlijkse vaccinatie wettelijk verplicht. Wij controleren hier zorgvuldig op. 

Kennelhoest

Kennelhoest wordt ook wel besmettelijke hondenhoest genoemd. Dit is een zeer besmettelijk infectie van de voorste luchtwegen en wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Naast virussen en bacteriën spelen ook andere factoren een rol. Er bestaan verschillende vaccinaties tegen de besmettelijke hondenhoest. Besmettelijke hondenhoest komt overal voor via snuffelcontact waardoor de ziekte verspreid kan worden. De belangrijkste verwekkers tegen te vaccineren zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het Para-influenzavirus.

Vaccinatieschema kennelhoest

De volgende vaccins zijn op dit moment beschikbaar tegen kennelhoest:

  Nobivac KC

Versican Plus BbPi
Versican Plus Bb Oral Eurican Pneumo Nobivac Respira
Componenten Bordetella bronchiseptica Canine Paraïnfluenza Virus Bordetella bronchiseptica Bordetella bronchiseptica Canine Paraïnfluenza Virus Bordetella bronchiseptica
Toedieningsvorm Neusdruppel Vloeistof voor in de bek (wang) Injectie Injectie
Basisvaccinatie Eenmalige vaccinatie Eenmalige vaccinatie Tweevoudige vaccinatie met
2- weken tussentijd
Tweevoudige vaccinatie met
4- weken tussentijd
Beschermings­opbouw 3 dagen (Bordetella)
7-21 dagen (Paraïnfluenza)
3 weken (Bordetella) 2 weken (Bordetella)
2 weken (Paraïnfluenza)
2 weken (Bordetella)
Beschermingsduur 1 jaar 1 jaar 1 jaar 7 maanden (na basis) en 1 jaar (na herhaling)
De bovenstaande vaccinatieschema’s zijn opgesteld door dr. Stijn Peters, Dibevo-dierenarts.

Neusenting

Door een lokaal vaccin te gebruiken wordt zowel de lokale als de systemische afweer gestimuleerd. De huidige neusvaccinaties beschermen tegen Bordetella bronchiseptica en Canine Paraïnfluenza Virus. Na een eenmalige vaccinatie wordt de bescherming voor Bordetella bronchiseptica binnen 3 dagen opgebouwd, die voor Paraïnfluenza is afhankelijk van het vaccin binnen 1 tot 3 weken opgebouwd. De bescherming houdt daarna 12 maanden aan. Na vaccinatie kunnen honden nog 6 weken lang Bordetella bronchiseptica uitscheiden, waardoor ongevaccineerde honden en katten een milde en voorbijgaande Kennelhoest kunnen doormaken.

Oraal

Nieuw is het oraal toedienen van een vaccin tegen kennelhoest. Het vaccin wordt in de wangzak, tussen het tandvlees en de wang aangebracht. Het orale vaccin biedt alleen bescherming tegen Bordetella bronchiseptica. Na een eenmalige vaccinatie wordt de bescherming binnen 3 weken opgebouwd om minimaal 12 maanden aan te houden. Na vaccinatie kunnen honden nog een maand lang Bordetella bronchiseptica uitscheiden, waardoor ongevaccineerde honden en katten een milde en voorbijgaande Kennelhoest kunnen doormaken.

Injectie

Injectievaccins beschermen niet na één injectie, maar hebben voor een aanhoudende bescherming een booster nodig. De injectievaccins zijn er met bescherming tegen Bordetella bronchiseptica of in combinatie met Canine Paraïnfluenza Virus. De basisvaccinatie bestaat uit twee injecties met 2 tot 4 weken tussentijd. De afweer bouwt zich vervolgens binnen 2 weken na de basisvaccinatie, de bescherming houdt 1 jaar aan. De injecties induceren een systemische afweer. De neusdruppels induceren naast een systemische afweer ook een lokale afweer in de neus/keel. Daarbij kan het bij de neusdruppels voorkomen dat dieren tijdelijk Bordetella bronchiseptica uitscheiden. Dit is niet het geval bij de injectie.

Om de goede gezondheid van de honden in het pension te kunnen waarborgen, stellen wij als eis dat uw hond gevaccineerd wordt en adviseren wij de neusenting (KC). Vaccinatie nummers 7/8

Als er bij ons twijfel ontstaat of uw hond de juiste en de door ons gevraagde vaccinaties tijdig heeft gehad, zijn wij genoodzaakt om uw hond te weigeren.

Titeren

Alle honden die we aannemen moeten volledige volgens schema ingeënt zijn. Ook al geeft een titerbepaling anders aan! Bij een titerbepaling wordt er wat bloed afgenomen bij uw hond. Hiermee kan er worden onderzocht of er nog voldoende antilichamen aanwezig zijn. De titerbepaling kan gedaan worden bij de ziektes: Parvo, Hondenziekte en HCC (hepatitis). Omdat titeren slechts een momentopname is, is dit voor ons niet voldoende. Omdat wij de gezondheid van onze gastdieren voorop stellen, willen wij voorkomen dat er vervelende ziektes uitbreken. Wij nemen dus GEEN honden aan die volgens titerbepaling worden ingeënt.

Daarom moeten al onze gasten gevaccineerd worden volgens bovenstaand schema's.

Wij maken geen uitzonderingen!

Ontvlooien en ontwormen

Het is zeer gewenst dat u uw huisdier (indien nodig) thuis ontvlooit en ontwormt. Gelieve dit in te vullen in het vaccinatiepaspoort. Zien wij vlooien en/of wormen tijdens het verblijf van uw dier, dan zullen wij hem/haar hier uiteraard voor behandelen en zijn de kosten voor uw rekening.

Gebruikt uw huisdier medicijnen, vergeet deze dan niet mee te nemen en noteer duidelijk de naam van de hond op het etiket en voeg het toedieningsschema van de dierenarts er bij. (neem altijd ruim voldoende medicatie mee )

Natuurlijk zullen wij er alles aan doen om het verblijf van uw dier goed te laten verlopen, maar mocht uw huisdier toch onverhoopt ziek worden, dan zullen wij onze eigen dierenarts/vervanger consulteren. De kosten van dit bezoek zijn geheel voor uw rekening, en de eventuele reiskosten.

Kort samengevat, om nare situaties te voorkomen

Let op dat het vaccinatiepaspoortje volledig is ingevuld, dat uw hond de juiste (geëiste) vaccinatie heeft gehad, de juiste stickers erin geplakt zijn en dat er een stempel en handtekening van de dierenarts. Kijk ook goed naar de geldigheid van de entingen. Dieren moeten voorzien zijn van een chipnummer.

Bij vragen, neem dan contact op met ons.

 

Dierenpension De Bommel: vaccinaties